تاثیر رطوبت بر فرآیند غبارگیری (فیلتراسیون)

یکی از عوامل تاثیر گذار و مشکل ساز در طراحی غبار گیر وجود رطوبت در فرآیند غبارگیری می باشد، وجود رطوبت در هوای ورودی به علت این که دستگاه یک محفظه کاملا بدون درز است موجب می شود رطوبت ورودی با غبار مکش شده آمیخته شده و باعث ایجاد گل در سطح دیواره و کیسه ها گردد.
معمولا بسته به نوع آلاینده این گل می تواند چسبنده بوده و به مرور زمان به مقدار آن افزوده خواهد شد، این گل موجب خواهد شد که کیسه ها دیگر نتوانند عمل غبارگیری را انجام داده و کلا از بین خواهند رفت، در وحله بعد رطوبت باعث چسبندگی غبار جمع آوری شده در قیف جمع آوری مواد شده و امکان تخلیه از سیستم غبار گیر سلب می گردد، پس هوای ورودی به فیلتر حتی المکان باید خشک یا رطوبت آن گرفته شود.

چگونه از نفوذ رطوبت به سیستم غبارگیر جلوگیری کنیم؟

همانطورکه عنوان گردید رطوبت به طور کلی برای سیستم غبار گیر مضر و آسیب زننده می باشد، ورود رطوبت به دستگاه غبارگیر معمولا به دو شکل اتفاق می افتد:
اولین مورد رطوبت هوای فشرده ایست که برای سیستم پالس جت تامین می گردد، هوای فشرده در فرآیند فشرده سازی توسط کمپرسور متراکم می گردد، حجم هوای مکش شده توسط کمپرسور حاوی بخار آب موجود در هوا نیز می باشد، زمانی که هوا توسط کمپرسور فشرده می شود حجم هوا در اثر فشرده شدن کم می شود اما مقدار بخار آب همراه در آن قابلیت فشرده شدن نداشته و تبدیل به مایع می شود.
به طور مثال اگر 20 متر مکعب هوا توسط کمپرسور مکش شود و حاوی 1 متر مکعب آب باشد، این هوا توسط کمپرسور فشرده شده و حجم آن به 7 مترمکعب می رسد اما 1 متر مکب آب همراه با آن فشرده نمی شود و همان مقدار آب اینبار در حجم 7 متر مکعب هوا وجود دارد، که این شرایط باعث ایجاد مایع در هوای فشرده می شود.
راه حل: برای جلوگیری از ورود رطوبت از طریق هوای فشرده استفاده از فیلتر درایرها و تله های آبگیر یا در بعضی موارد درایرهای تبریدی و سایر روش های رطوبت زدایی می باشد، که با استفاد از این تجهیزات می توان آب موجود در هوای فشرده را جدا کرد.
دومین مورد ایجاد رطوبت ذر سیستم غبارگیر، رطوبت حاصل از نقطه شبنم می باشد. نقطه شبنم معمولا در جاهایی که هوای بیرون از دستگاه فیلتر سرد شود وهوای داخل غبار گیر گرم شود این پدیده اتفاق می افتد معمولا طاق زدگی در هاپر یا رسوبات قیف تخلیه در اثر همین پدیده اتفاق می افتد.
تعریف کلی نقطه شبنم، مقدار دمایی است که هوا باید سرد شود تا بخار آب موجود در آن تبدیل به مایع یا به اصطلاح علمی تقطیرشود.
در فرآیند غبارگیری، معمولا در جاهایی که هوای در حال تصفیه دمای بالایی داشته باشد و پس از ورود به فیلتر با افت دمایی شدید همراه شود باعث ایجاد شبنم در داخل محفظه دستگاه غبارگیر می گردد. در حالت بعد می تواند در جاهایی که رطوبت نسبی هوا بالا هست نیز اتفاق رخ دهد.
رطوبت ایجاد شده برروی بدنه دستگاه فیلتر تقطیر می گردد و باعث می شود که گرد و غبار جمع آوری شده به دیواره های دستگاه فیلتر بچسبد یا در قیف جمع آوری مواد با عث می شود که غبار به هم بچسبد و موجب طاق زدن مواد و عدم خروج غبار از قسمت تخلیه گردد.
برای حل این مشکل باید دستگاه و فاصله آن را طوری در نظر گرفت که دما افت زیاد پیدا نکند یا در جاهایی که سرد یا مرطوب است بدنه فیلتر عایقکاری شود تا کاهش دما موجب ایجاد شبنم نگردد.
در پایان ذکر این نکته لازم است که رطوبت به هر شکل در دستگاه فیتر وسیستم غبار گیر مضر است ونباید در فرآیند غبارگیری ورود کند، استفاده از کنترلرها و عایقکاری کمک بسیار بزرگی در بهبود کار سیستم غبارگیر و در نهایت سالم ماندن سیستم غبار خواهد بود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا