غبار گیر صنعتی، Dust Collector یا Bag Filter، این تجهیز برای جمع آوری غبار و ذرات معلق تولید شده توسط یک واحد صنعتی در هوا می باشد. مشکلی که این روزها بسیاری از واحد های صنعتی و کارخانه ها را درگیر خود کرده است. عوامل بسیاری در ایجاد آلودگی و تولید گرد وغبار موثر می باشد، که می توان به فرسوده بودن دستگاههای موجود در کارخانه ها، عدم رعایت ضوابط در به کارگیری صحیح و بهره برداری از دستگاهها و عدم نظارت وپایش صحیح عملکرد سیستم اشاره کرد.
عملکرد غبارگیر یا Bag Filter چگونه است؟
همانطور که عنوان شد وجود دستگاه غبارگیر صنعتی برای یک کارخانه یا واحد صنعتی بسیار مهم وحائز اهمیت است، وجود این دستگاه در وحله اول برای کارکنان مشغول به کار در کارخانه و جلوگیری از آلودگی هوای مورد استفاده برای تنفس و در وحله دوم جلوگیری از انتشار ذرات آلوده کننده در طبیعت و محیط زیست، طراحی وساخته می شود.
اگر طراحی وساخت دستگاه غبارگیر با محاسبات وبرآورد درست و استفاده از قطعات مناسب در زمان ساخت انجام شود، می توان گفت واحد صنعتی عاری از هر گونه آلاینده خواهد شد.
اولین و مهمترین عامل برای انتخاب یک دستگاه غبارگیر، ظرفیت یا به عبارتی میزان هواگذر وقدرت مکندگی هوای حامل ذرات آلاینده می باشد. این مقدار هواگذروقدرت مکندگی دستگاه غبار گیر با توجه به نوع فعالیت صنعتی، نوع آلاینده ها، میزان اندازه ذرات معلق و … محاسبه و تعیین می گردد.
دومین عامل تعیین کننده برای انتخاب دستگاه غبارگیر شناسایی، تعداد و شکل مواضع آلوده کننده یا به عبارتی چشمه های تولید آلاینده در واحد صنعتی یا کارخانه می باشد، در فرآیند غبارگیری صنعتی، غبار و ذرات معلق از نزدیکترین نقطه به مواضع تولید غبار توسط کانال ها مکش شده واجازه پخش شدن در محیط را نمی دهد.
در یک فرآیند غبارگیری صنعتی، خیلی عوامل تاثیر گذار دیگری نیز مطرح می گردد که سعی می کنیم در مطالب بعدی به آنها بپردازیم و توضیحات جامعتر و تخصصی تری در این خصوص ارائه دهیم، در این مقطع فعلا به این مورد که سیستم های غبارگیر از چه جهت طراحی می شوند، اکتفا می کنیم.
غبارگیرهای صنعتی چیستند؟
غبارگیرهای صنعتی یا به عبارتی دستگاه Bag Filter ، دستگاهی است که هوای حامل ذرات معلق غبار را توسط یک دستگاه مکنده هوا (فن) مکش کرده وپس از عبوراز موانع جداسازی که از این پس به آن کیسه فیلتر می گوییم، غبار همراه هوای مکش شده را جدا سازی کرده (فیلتر کرده) و هوای تمیز بدون ذرات معلق را به بیرون از محیط فعالیت انتقال می دهد، به شکل ساده به این فرایند تصفیه هوا یا فیلتراسیون هوا گفته می شود.
تفاوت تهویه صنعتی و تهویه مطبوع منازل مسکونی
در بسیاری از موارد فرایند تصفیه هوا با فرایند تهویه مطبوع منازل شباهت دارد، اما تفاوت های بسیاری هم دارند، جدا از تفاوت محاسبات فنی در هر دومقوله، در فرآیند عملکرد هم تفاوت های بسیاری دارند، در تهویه هوای منازل مسکونی هوای مکش شده توسط دستگاه تهویه مطبوع پس از غبارگیری دوباره به مکان مورد تهویه بازگشت داده می شود اما در تصفیه هوای صنعتی هوای مکش شده به داخل فضای کار بازگشت داده نمی شود، زیرا بازگشت هوا به داخل باعث پراکنده شدن و آشفتگی هوای درحال مکش شده و اختلال در فرایند مکش غبار ایجاد می کند.
در فرایند تهویه مطبوع سرعت تهویه باید به گونه ای باشد که باعث ایجاد شرایط آسایش وتولید کمترین آشفتگی در محیط گردد، یعنی به نوعی فرآیند تهویه باید تا حدی غیر ملموس به نظر برسد، اما در فرآیند تصفیه هوا، سرعت مکش در مقایسه با تهویه مطبوع بسیار بالاتر است زیرا ذرات غبار تولیده شده حجم بیشتر ووزن زیادتری دارند، پس برای جلوگیری از انتشار بیشتر ذرات و انتقال سریعتر این ذرات باید سرعت مکش بالاتری در سیستم اعمال گردد، در فرایند تصفیه هوا غیر ملموس بودن فرآیند شرط مهمی نیست.
چرا یک کارخانه یا واحد صنعی نیاز به غبارگیردارد؟
دلایل بسیاری برای به کار گیری یک سیستم فیلتراسیون در یک واحد صنعتی وجود دارد:
- محافظت از سلامتی پرسنل مشغول به فعالیت در آن واحد صنعتی.
- بازیافت غبار جمع آوری شده حاصل از فرآیند غبارگیری دربعضی صنایع یا فروش آن به عنوان ضایعات صنعتی.
- جلوگیری از انتشار آلودگی به مناطق مسکونی نزدیک به واحدهای صنعتی.
- بهبود بهره وری دستگاهها وجلوگیری ازصدمات ناشی از غبار تولیدی به سایر دستگاههای مستقر در واحد تولیدی.
- حفظ سلامت محیط زیست و آسیب هایی که غبار تولید شده از واحدهای صنعتی به محیط زیست وارد می کنند.
چطور بهترین دستگاه غبارگیر را انتخاب کنیم؟
انتخاب یک دستگاه غبار گیر در اولین گام به نوع فعالیت یا صنعت بستگی دارد، در گام دوم مشاوره با کارشناسان در این زمینه می باشد، چون اگر این سیستم دقیق وکاربردی انتخاب و به کارگیری نشود، هزینه های بیشتری را به واحد صنعتی تحمیل خواهد کرد.
در انتها تعمیر و نگهداری، رسیدگی به دستگاه غبارگیر و سرویس قطعات در بهبود عملکرد و غبارگیری مناسب تاثیر بسیاری خواهد داشت.
از غبارگیرهای صنعتی در چه صنایعی استفاده می شود؟
- عموماً صنایع زیر از غبارگیرهای صنعتی استفاده می کنند:
- صنایع کاشی وسرامیک
- صنایع سیمان
- صنایع مرتبط با فلزات و فولاد
- صنایع تولیدات معدنی
- صنایع کشاورزی وغلات
- صنایع مربوط به رنگ و پودر
- صنایع مرتبط با کاغذ و نساجی
- صنایع تولیدات داروی
برای مشاوره، ساخت و محاسبه دستگاه غبارگیر با شرکت زیست فیلتر و تکمیل فرم درخواست خرید غبارگیرکیسه ای اقدام فرمایید.